太古地產年度社區慈善節慶活動「白色聖誕市集2016」,今年的市集以「Homemade Happiness」為主題,分別於灣仔星街小區及太古坊糖廠街舉行,有時間不妨提前感受聖誕氣氛,有美食、現場表演、DIY工作坊等等。

IMG_8074.JPG

地點及日期
灣仔星街小區 - 2016年11月25至26日
太古坊糖廠街 - 2016年12月1至3日

開放時間
灣仔星街小區
下午12時至8時(11月25日)
下午1時至7時(11月26日)

太古坊糖廠街
下午12時至6時(12月1日)
下午12時至8時(12月2日)
下午1時至7時(12月3日)

收費:免費入場,歡迎捐款市集收益將撥捐年度慈善籌款活動「愛心聖誕大行動」


今日有幸參與,想分享一下照片。

星街小區市集:可以跟聖誕老人合照(收費$30,以即影即有拍攝)

IMG_8078.JPG

這個位置會不定時有精彩表演,可以留意。

IMG_8083.JPG

IMG_8108.JPG

如果想在小區一嚐特色小吃、美食,可以在入口處購買美食及餐飲現金券。

IMG_8128.JPG


市集內有多個攤位,因為聯同多間食肆合作,所以沿途會見到指示牌。

IMG_8119.JPG

小區有多架可愛的車仔,每架都有不同內容。

IMG_8097.JPG


小食方面,因為有太多款式,未能盡錄,詳細或者要參閱官方 facebook:http://bit.ly/2gttzaZ 

頗受歡迎的有這款,由於是免費,只需上傳照片到facebook(tag: HomemadeHappiness) 或instagram(tag: SwireXmasFair)  再加上雙關tag就可以得到可愛的波板曲奇!

IMG_8098.JPG


市集內還有爆谷車,雖然小小一杯,不過即時製作,而且杯子可愛吧!(免費)

IMG_8105.JPG


Maison ES :法式浪漫  

IMG_8089.JPG

瑪德蓮蛋糕、法式火雞三文治、 Elderflower Spritzer、Golden Punch雞尾酒, 每份只售HK$40

IMG_8090.JPG

IMG_8091.JPG


Slim's:啤酒迷注意  

IMG_8077.JPG

凱撒沙律、波板腸、 Stella's Draught Beer,每份只售HK$40

凱撒沙律雖然只有生菜,但配上麵包粒、芝士、沙律醬,加上頗有份量,吃得飽足。

IMG_8134.JPG

波板腸烤得香噴噴,新鮮熱辣,造型可愛。

IMG_8133.JPG

而且配上薯條,作為午餐,不錯吃。

IMG_8131.JPG

 


Yo Mama:乳酪雪糕  

市集限定的薑餅人乳酪雪糕,一見薑餅人基本上已經感受到濃厚氣氛喔!每份$40。

自選口味加上星星碎糖和可愛薑餅人曲奇,乳酪我們選了原味,口感紮實,不易溶。

IMG_8147.JPG

IMG_8145.JPG


Moonshine & The Po'Boys :特式小吃

IMG_8111.JPG

食物有芝士雞翼棒、燒腩仔配蘋果蓉,飲品有Ruldolph、Gingerman,每款$40。

芝士雞翼棒現場製作,需時等候。芝士味濃郁,雞翼肉嫩,唯炸粉有少許厚。

IMG_8150.JPG

Ruldolph  - 小鹿造型飲品, 以北海道牛乳和木瓜的配合,味道清淡,吃完雞翼棒不妨一試,清清油膩感,不過略嫌不夠凍。

IMG_8120.JPG

Gingerman -   威士忌酒、奶油糖和黑巧克力,兩者配搭在一起挺融洽,雖然加入whisky,但份量調節得宜,所以不難入口。

IMG_8115.JPG


Grappa's:聖誕指定色 - 綠色、紅色

肉醬千層麵、炸釀橄欖、 Burgundy Lemonade、Green Fairy四款,不過我們只試了綠色代表飲品。

Green Fairy:菠蘿果汁、7up、梳打,雖然味道不錯,但跟圖片顏色有多少出入。

IMG_8154.JPG


Elephant Grounds:甜入心

熱朱古力、 溫熱肉桂香料蘋果汁、 西班牙肉桂油條、 泡沫忌廉、 巨型榛果可可醬曲奇餅

IMG_8129.JPG

熱朱古力配珍寶烤棉花糖、可可粉,味道香濃,一杯暖入心。

IMG_8139.JPG

IMG_8140.JPG


市集還有一系列工作坊,定價有所不同,但一律用作捐款用途。

IMG_8096.JPG

IMG_8085.JPG


我們試玩了這個,知道了雪球的製作方法,日後都可以自己再DIY呢!

IMG_8122.JPG

材料:

IMG_8124.JPG

抱歉失焦了

IMG_8123.JPG

IMG_8126.JPG

美美的。

IMG_8142.JPG

不過事後變左咁嘅款,有啲傷心呢。

15590061_10154671234920734_2400602762017822894_n.jpg

15541639_10154671234835734_6237529986287857889_n.jpg

因為自己時間有點不夠,所以未能一一參與呢!


如果有興趣,記得明天過去灣仔星街看看!

如果明天參加不了,不要緊喔,因為市集12月份會移師太古糖廠街~

再次提提時間地點:

地點及日期
灣仔星街小區 - 2016年11月25至26日
太古坊糖廠街 - 2016年12月1至3日

開放時間
灣仔星街小區
下午12時至8時(11月25日)
下午1時至7時(11月26日)

太古坊糖廠街
下午12時至6時(12月1日)
下午12時至8時(12月2日)
下午1時至7時(12月3日)


Follow us:

Instagram: http://bit.ly/2g3ZtuS

Facebook: http://bit.ly/2gu1fIG

Blog: http://bit.ly/ywycarol

Contact us: mrmrsfoodhk@gmail.com

 

文章標籤

I'm Carol 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

文聚分子料理

用餐日期:2016/11/4

早幾個星期喺fb見到有人分享呢家食店,舊時賣大菜糕的鋪位租出左叫文聚分子料理,略略記得文章介紹嘅幾個賣點:
老闆係退休嘅五星級酒店大廚,所謂分子料理並唔係你我認知出哂煙嗰種,佢意思係親民嘅家常菜,用嘅烹調手法係慢煮。
黎得呢度,絕對唔會評論環境,因為真係預左,大概坐到6至7人,師傅就喺你面前切雞,不過尚算企理。 味道就…今日一試我諗我唔會再黎

分子雞絲魚翅 $60
分子水晶雞飯 $40
明明話有6款食物都會送菊花茶/糖水,但老闆娘卻話我地只可以揀一款…

15037318_546555868869972_4689677723732223275_n.jpg

雞絲魚翅話係低溫烹調而成 真材實料,不過我地唔太食到有乜特別嘅味道,而且只係微暖。

14963161_546555848869974_8405733616905812867_n.jpg

水晶雞飯 雞皮係肥底,不過就唔算油淋淋,肉冇特別滑,而且份量偏少。
斬到甩皮甩骨咁,散收收…最慘係連碟飯都唔熱

(附送左幾條唔熱兼淋哂的菜)

14956388_546555845536641_2993102117640229989_n.jpg


而家嘅飲食文化都幾特別。

間鋪頭山卡啦咁隔涉就話隱世,
個鋪位百幾二百尺兩三個位就話小店,
兩公婆做小生意一腳踢又話有人情味,
煮幾碟野冇鹽冇味又話無添加家常菜。
隱世小店又有人情味嘅家常菜當然要支持,不過都要名符其實,唔係齋靠吹捧。


文聚分子料理
地址:屯門屯利街1號華都商場地下2C號舖


Follow us:
 

Instagram: http://bit.ly/2g3ZtuS

Blog: http://bit.ly/ywycarol

Facebook: http://bit.ly/2gu1fIG

Contact us: mrmrsfoodhk@gmail.com

文章標籤

I'm Carol 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()