焰拉麵

用餐日期:2016/11/20

星期日下午去到,可能時間有啲尷尬,未到晚餐,所以客人唔多。

IMG_7988.JPG

IMG_8001.JPG

以拉麵店黎講,我覺得焰拉麵都幾大間,座位都算闊落,第一印象已經唔錯,唔會逼逼狹狹。

IMG_8017.JPG

IMG_8018.JPG

拉麵定價適中,$58 -$88左右,拉麵可以自選麵質、湯底濃度、肉/蔥,富彈性。

IMG_7989.JPG

IMG_7990.JPG

IMG_7992.JPG

另有小食提供,小食都一樣唔貴~

IMG_7993.JPG

焰拉麵 $78 (特濃豚骨:木耳、荀干、紫菜、蔥粒)

男朋友點嘅係最basic豚骨拉麵,麵質選中、湯底選中、肉揀火炙叉燒 (另有豚軟骨/叉燒雞)

豚骨湯底都算濃,唔會好鹹,質地薄身,掛湯會有難度;麵質選中等,如果唔鐘意太腍身,鐘意有咬口,記得選硬,因為麵質本身偏軟。

火炙叉燒都好香口,肥瘦適中,唔會薄過紙,好少見男朋友食拉麵係會滿意的。

IMG_8005.JPG

火岩焰 $88 (肉醬溶岩、木耳、荀干、紫菜、蔥粒)

唔止一次講過,我食拉麵,只食辣嘅,所以毫無疑問,揀火岩焰,中辣 (可選小/中/大激辛)

同男朋友一樣,湯底、麵質我都係揀中等,唔洗煩。我覺得以辛拉麵而言,都算係我喺香港食過數一數二好食!

揀辣嘅拉麵好多時就係飲油,一般拉麵店為左營造「辣」嘅感覺,好多時喪加辣油,搞到碗麵油淋淋,個人黎講最怕呢種。

IMG_8003.JPG

焰拉麵嘅火岩焰我幾欣賞湯底完全唔油,辣度可按個人喜好挑選,用辛辣香料炒香肉醬,店家怕客人會覺得唔夠辣,甜心地用蕃茄盛載少部分肉醬,覺得唔夠辣的話自行添加。

選中嘅辣度對我而言剛好,唔會食到流哂鼻水,但又唔會覺得無料到~

不過始終辣嘅口味,會比豚骨嘅重口味少少,所以都會覺得鹹鹹地,或許要飲水解決~同埋我好怕食到嘅微暖嘅拉麵 (食熱食一定要夠熱!) 呢度嘅拉麵湯底熱辣辣,啱哂我胃口~

IMG_8004.JPG

蜜桃乳酸 $12

焰拉麵都有為每枱客人提供檸檬水,不過我見有汽水以外嘅飲品,就點左乳酸飲,剛好可以中和拉麵嘅重口味~味道就冇乜特別啦,都係普通乳酸,另有巨蜂同青蘋果味~

IMG_7999.JPG

另外,見小食價錢都幾平,所以都點左幾款試下。

板燒牛舌 $12

牛舌都幾平,冇記錯三大片~以黑椒燒起,非常香口,唔會乾柴,略嫌燒嘅時間長左少許,記得趁熱食,否則會帶韌~

IMG_8008.JPG

板燒墨魚咀 $15

我都好鐘意食墨魚咀,但就唔係度度整得好食!墨魚咀燒得剛好,完全唔韌唔痴牙,加上醬汁,好鬼香口。

IMG_8009.JPG

自家製餃子 $45

見到自家製餃子,都有啲興趣試埋,兼且帶少許期待,不過老實講,對餃子比較失望,嗯…唔係唔好食架,不過普通囉,而且價錢稍貴,不叫也可。

IMG_8010.JPG

IMG_8011.JPG

整體黎講,我地對焰拉麵都好滿意!


焰拉麵

地址:元朗教育路83號地舖


Follow us:

Instagram: http://bit.ly/2g3ZtuS

Facebook: http://bit.ly/2gu1fIG

Blog: http://bit.ly/ywycarol

Contact us: mrmrsfoodhk@gmail.com

    I'm Carol 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()