金帛霜淇淋專賣店 

用餐日期:2017/12/17

完成屯區藝文中心同大坑情人橋嘅行程後 (參考鏈接:http://bit.ly/2m4lmxZ), 已經差不多6點鐘。

本來我地都想試圖企圖慳慳地坐公車,但情人橋呢邊好高尚住宅feel,公車站挺遠,連的士都係金睛火眼先截到。

金帛霜淇淋專賣店一直喺口袋名單,大家都知,我對便便形雪糕特別有好感,加上佢地經常推出新口味,或者限定款式,好吸引的

kinbo-icecream-01.JPG

kinbo-icecream-02.JPG

kinbo-icecream-03.JPG

雪糕店位於北區,事實上都鄰近一中商圈,行十分鐘左右都去到,幾方便。店內位置闊落,有幾個內用座位,室外都有兩張枱仔,以木色為主,走日系風格。

kinbo-icecream-04.JPG

kinbo-icecream-05.JPG

餐牌供應霜淇淋,當日有兩款口味,分別係烏龍鮮奶、草莓,有基本款同升級款,即係多啲配料,定價NT80-130;仲有鯛魚燒、泡芙,價錢唔貴。

kinbo-icecream-06.JPG

草莓DO DO NT130

既然係草莓季,一定要試試草莓霜淇淋,成杯輕鬆食,底層係草莓雪糕,中間有可可脆片、奶酪,然後加有切片嘅新鮮草莓,最後一層便便雪糕,層次豐富

霜淇淋質地冇雪糕咁滑,類似天仁嗰種沙沙地,唔算溶得好快。莓味清新,不甜不膩,奶酪味唔係好重,脆片香脆唔硬

草莓食落酸酸甜甜,面頭嗰粒心型朱古力就弱啲,較黏牙。但雪糕控都好滿足,本來想離開前再黎,都冇時間了。

kinbo-icecream-07.JPG

茶の盛宴 NT130

用杯裝嘅烏龍鮮奶霜淇淋 面頭有茶凍、珍珠同一件伯爵乳酪蛋糕。霜淇淋質地同草莓味一樣 都唔會好滑身, 呢款可能加左鮮奶關係 ,溶得比草莓味快少少。 

烏龍茶味香濃 同一時間令我諗起天仁嘅鐵觀音雪糕,有 過之而無不及,加左鮮奶 茶香而清新。

 伯爵乳酪蛋糕雪得幾凍 ,冰感有點重, 帶淡淡伯爵茶味 ,又有乳酪酸酸地嘅感覺 ,有趣

幾粒茶凍彈牙,有茶香 。珍珠份量不少, 細細粒, 尚算煙韌。整體而言 我地都好鐘意呢間霜淇淋專門店。

kinbo-icecream-08.JPG

而且喺台灣很容易就感受到人嘅熱情、熱心,同店員傾起佢地剛巧黎過香港旅遊, 短短十幾分鐘,氣氛歡愉。

呢個時間難截的士,佢地提出可以幫我地用電話程式叫車, 令我地印象深刻

kinbo-icecream-09.JPG


金帛霜淇淋專賣店

地址:北區三民路三段201巷14號

營業時間:12:30 PM - 9:00 PM

Instargram :kinbo_icecream 金帛霜淇淋

粉專:https://www.facebook.com/jinbo888/


檢視較大的地圖


Follow us:

Instagram: http://bit.ly/2g3ZtuS

Facebook: http://bit.ly/2gu1fIG

Blog: http://bit.ly/ywycarol

Contact us: mrmrsfoodhk@gmail.com

 

 

    I'm Carol 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()