近呢幾年旅遊嘅模式有點啲改變左,就以我自己為例,以往總係訂完機票酒店後,要到書局買本旅遊書,出發前刨定文,做定功課,睇下食乜,去邊啲景點。

而家反而傾向於搵啲所謂「打卡點」,呢啲點通常當地人亦會去,簡單上上facebook、ig等已經可以搵到,而通常旅遊書未必有詳細介紹。等如人地黎香港旅遊,都唔再局限於山頂同主題公園。

我地今次台中遊有點可惜,未有安排到好似清境啊、日月潭呢啲大自然景色,主要花時間去一啲網美點影下相,其中沙鹿區可以花上大半日時間。

建議行程:高美濕地、沙鹿夢想街、好好聚落、美仁里彩繪村

沙鹿夢想街

夢想街位於靜宜大學附近,我地喺科博館站坐公車,去到靜宜大學站約45分鐘,由於公車上落車嘟嘟悠悠卡,首10公里係免費的,是次車費只需NT9

早上11點左右去到,估唔到平日早上都有比我想像中多人,哈哈。同埋感覺上唔淨止遊客,都有唔少係本地人,亦見到學生哥影畢業相。

夢想街其實就係一條街,以「夢想」、「堅持」、「態度」作為概念,主要係利用店鋪閘門嘅塗鴉、彩繪,以及一啲空間裝置作為照片背景,花45分鐘至1小時可以簡單影完。

而家仍未有很多商店、食店進駐,當日只見到豆花店、甲子園居酒屋同一間小食店營業,如果日後有多啲食店,一定更熱鬧。

呢度實際環境冇照片上睇起黎咁靚,咁精緻但如果鐘意影相、打卡裝逼還可以,加上沙鹿區仲有幾個景點,可以安排作個一日遊。但如果為行街、食野就唔太適合。

街口嘅「夢想」二字,除左拍照外,有否都令你想起什麼呢

小時候夢想好大好大,要做乜乜師、乜乜專業人士,而家嘅夢想好細好細,每日過得開心便好

shalu_dream_street_01.JPG

愛心鞦韆

shalu_dream_street_02.JPG

天空籃球場

shalu_dream_street_04.JPG

彩虹巴士

shalu_dream_street_03.JPG

地板至牆身彩繪

shalu_dream_street_06.JPG

shalu_dream_street_07.JPG

天使、蝴蝶翅膀彩繪,令我諗起韓國嘅壁畫村。

shalu_dream_street_08.JPG

其他彩繪 (還有氣球那個幾靚的,只可惜有我嘜頭就唔放上來了,大家大可到IG睇睇,有好多照片可以參考的)

shalu_dream_street_09.JPG

shalu_dream_street_10.JPG

打卡位例如「籃球」,約莫11點半鐘已經有條小人龍,可以到IG參考下別人嘅照片,影相要快,因為面前會有排隊影相嘅人,很多眼睛望住你啊

shalu_dream_street_05.JPG

甲子園居酒屋

shalu_dream_street_11.JPG

shalu_dream_street_12.JPG

shalu_dream_street_13.JPG

shalu_dream_street_14.JPG

夢想街內食店:

貨櫃咖啡屋:Dream St. Coffee、日式居酒屋:甲子園居酒屋、豆花店:小巷子豆花、飛鏢酒吧:Final&21、便當店:FUN飯

沙鹿夢想街

地址: 台中市沙鹿區晉文路3巷

園區開放時間:9am - 7pm

粉專:https://www.facebook.com/dreamstreetshalu/


檢視較大的地圖


好好聚落文創園區

第二日到沙鹿區幾個點影相,包括係夢想街、好好聚落,順道影埋美仁里彩繪。有部分人會加插高美濕地嘅行程,只係我地仲要留番啲時間番市區食,就冇去到喇。

離開沙鹿夢想街,挑戰一下腳骨力,步行到好好聚落,邊行邊影下相,時間過去不知不覺。行左30分鐘左右,依著地圖標示,去到永福巷一直搵唔到路。

後來有駕車嘅當地人本想問我地路,原來佢帶幾個新加坡朋友到好好聚落,得知大家係同一目的地後,佢好熱情邀請我地上車,仲要約實我地可以一齊離開,送我地出番去美仁里。

呢兩程順風車係旅途上嘅小確幸,相信人生冇幾多次,所以心裡面係很感激至少喺香港係「不可能任務」,既冇人會車你,亦都冇人會俾人車。

沙鹿區呢邊唔多遊人會到,而且園區位置唔算太方便,有點難搵,之所以興起,全靠當地網美捐窿捐罅搵出黎,形成所謂一大堆網美景點。

好好聚落文創園區主要以彩色貨櫃屋嘅裝置藝術打造成,之前有好瓦小館喺旁邊可以用餐,以用餐費抵入場券,但因為經營問題喺11月暫時歇業,於是好好聚落直接轉換為收取入場費,就可以入去影相。

IMG_3589.JPG

IMG_3590.JPG

IMG_3591.JPG

門票:NT50/位,如果要暫時離開園區,職員會喺手臂蓋印仔,即日內可以再入場。(所以記得保存收據)

入場費都好抵玩,雖然網上見到有啲文章建議逗留時間係45分鐘,不過我地喺人流唔多嘅情況下都影左超過1個半小時,哈哈,我地影左一堆照片。

IMG_3598.JPG

IMG_3601.JPG

IMG_3678.JPG

彩色貨櫃屋

IMG_3658.JPG

IMG_3659.JPG

IMG_3693.JPG

IMG_3716.JPG

IMG_3715.JPG

IMG_3727.JPG

IMG_3710.JPG

IMG_3728.JPG

彩色椅子

IMG_3638.JPG

文青字句

IMG_3636.JPG

IMG_3637.JPG

IMG_3686.JPG

為左方便遊人影相,大部分位置都設有小腳架,方便冇自備腳架嘅朋友都一樣可以輕鬆自拍不求人而腳架係流動嘅,方便調較位置,一般手機同細部嘅DC仔都放得入,非常貼心。(大機當然不行)

IMG_3623.JPG

IMG_3624.JPG

鐘意影相、鐘意fancy野、鐘意貨櫃屋嘅朋友可以一遊;但如果唔鐘意影相,只會覺得好無聊,只係一堆粉嫩粉嫩嘅貨櫃,自己考慮清楚。

IMG_3729.JPG

IMG_3741.JPG

IMG_3743.JPG

IMG_3744.JPG

IMG_3754.JPG

後記:揸車黎好好聚落會比較方便,然後我地真係好感恩遇上咁好心嘅當地人送我地順風車,佢地人真好,仲約實我地可以一齊離開,送我地出番去沙鹿車站。

亦提議我地可以去埋美仁里彩繪村影下相。途中我地都有聊到相互嘅行程,又睇左佢地去高美濕地嘅照片,氣氛歡愉,唔止當地人熱情好心,其實連同車嘅新加玻旅客都一樣好nice

好好聚落文創園區

地址:台中市沙鹿區鎮南路永福巷7號  

開放時間:10AM - 5PM (週二公休)


檢視較大的地圖


美仁里彩繪村

有好多朋友黎到沙鹿區,都會順道「探訪」美仁里彩繪村,呢度嘅彩繪同其他地方唔同,走復古、懷舊、地道風情,好寫實嘅一類,水果店、旗袍店、茶室、公共電話、郵筒等描繪50年前嘅台灣景色。位於沙鹿光位於光綜合醫院對面,目前共有5幅彩繪牆,地方唔大,大約20分鐘行得哂。除左喺度影下相,都可以從中睇到台灣以往嘅景象。

IMG_3766.JPG

IMG_3767.JPG

IMG_3777.JPG

IMG_3774.JPG

IMG_3781.JPG

IMG_3782.JPG

IMG_3785.JPG

IMG_3787.JPG

IMG_3791.JPG

IMG_3793.JPG

IMG_3794.JPG

IMG_3795.JPG

IMG_3796.JPG

而且比較特別係某部分彩繪有立體效果,仲要畫得好細緻,最鐘意老麵館中嘅啤酒碰杯圖,依照為遊人設嘅小攻略,做個無影櫈姿勢,栩栩如生。

IMG_3778.JPG

前往美仁里嘅交通唔算方便,我地睇過沙鹿火車站嘅班次有點疏,所以回程都係坐公車,約1小時車程,車費NT23。

IMG_3765.JPG

我地影完相,本來打算食少少野先離開,不過平日三點零鐘,好多食店都已經關門,只係飲左杯台式飲品就番台中市區。

美仁里彩繪村

地址:台中市沙鹿區美仁里美秀巷、新平巷


檢視較大的地圖


    I'm Carol 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()