Seoulmate Cafe

用餐日期:2016/12/26

韓國返嚟之後抽起條筋又會想食韓國菜,睇番都有人介紹過seoulmate cafe,大部分都係好評,襯聖誕假期去試下~

假日7點鐘左右到餐廳,並冇人龍,正~我最鐘意食過氣餐廳。

店面位置不大,不過餐廳後面有露天位置,晚上坐外面,採光一般,唔適合影相,不過有另一種氣氛,感覺寧靜。

IMG_1118.JPG

雖然由韓國人主理菜式,但完全唔係韓國街嗰回事:fusion野
餐單大概有五六款主食,甜點、飲品選擇較多~
 
餐牌挺可愛:
IMG_1088.JPG

IMG_1091.JPG

IMG_1096.JPG

脆芝士泡菜炒飯配蜜糖鴨胸 $84

個名夠哂長,不過好安全,因為已經將所有材料列出

價錢稍貴,但賣相不俗~溫泉蛋放泡菜炒飯上,撈勻食。

泡菜味唔太突出,止唔到條癮,叫唔醒味蕾…煙鴨胸加上蜜糖烹調 唔會乾,不過不失。比較特別係墊底嘅芝士脆脆,芝士味香,可惜唔太脆。

不過成個飯唔夠熱係致命點,可能我麻煩,食飯係鐘意食熱辣辣的~

IMG_1123.JPG

紫薯K爆米薄餅配泡菜肉腸 $56

薄餅細細一人份,不過始終係頂肚野,share食最好。

相對泡菜炒飯 薄餅嘅泡菜味反而更濃,肉腸弱弱幾塊,不說…

芝士、泡菜、肉腸、薄餅本來都係夾得到嘅材料,加入紫薯,不至於怪,但口感蓉蓉地,食落甜甜地,好難形容。

餅底以爆米做,唔太脆口,但每人兩塊都有少許膩。

IMG_1125.JPG

韓山什莓 $32

果茶有6款,全部來自韓國,大部分係有機咁話。(高敞郡什莓+配智異山蜂蜜)

賣相一般之餘,味道係凍利賓納,仲要係淡嗰隻…三十幾蚊,唔建議點果茶~

凍柚子椰沫飄雪 $42

比較而言,呢杯好好多。柚子、椰子搭配融洽,味道幾清新~

IMG_1122.JPG

IMG_1120.JPG

可能我食左手卷先過黎,所以兩款食物已飽肚。Cafe嘅價錢略貴,味道不過不失,記憶點弱。

但fusion嘅野我識條鐵咩,見甜品評價唔錯,不過我地一試就夠了。


Seoulmate Cafe
地址:西環西營盤第三街83號
文章標籤

I'm Carol 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

拉麵天王

用餐日期:2016/12/25

男朋友有條拉麵癮,聖誕正日午餐我地都去左食拉麵

喺網上見到呢間拉麵評價唔錯,價錢唔貴,即管試下。假日接近3點去到,由於店面唔大,類似日式拉麵檔嘅裝潢,清一式「自閉位」,可以見到師傅煮麵。

所以座位唔多,不過幸運地坐上最後兩個位,如果要等位的話,我會覺得非常不值。

IMG_0968.JPG

拉麵有4款:白、赤、黑、限定天王  ,我地一如以往都係選擇白、赤。

拉麵製作時間有點長,居然等左32分鐘先有麵食~

白天王 $69 (豬骨湯)

睇番菜單,湯底以豬骨新鮮淆製十幾個鐘,不過湯頭並唔濃 豬骨味淡,但同時又覺得鹹…

椰菜、木耳,有人會覺得加分;個人認為剛剛相反,令到碗麵感覺更廉價,好似3餸飯附送嘅凍椰菜…只係想令人覺得大件夾抵食嘅虛象…

IMG_0974.JPG

赤天王 $79

我依然係揀辛辣味,睇色水以為好辣,不過蒜味太重,稍為蓋過辣味,主要係用辣椒油去營造出黎嘅辣。湯底偏油,唔多想飲落肚,而且過鹹,係灌水之選…

唯一感激店家提供冰水,旁邊嘅客人都狂飲水~

IMG_0971.JPG

麵質軟硬揀中等,不過都係有啲淋、唔爽口。

IMG_0977.JPG

叉燒比較薄身,而且有啲韌…

IMG_0976.JPG

溏心蛋亦冇流心效果,男朋友唔太滿意。

IMG_0972.JPG

豚角煮 $25

反而豚角煮幾出色!肥瘦佔半,帶微微焦香! 但旁邊有一堆粒狀豚肉,冇乜特別~雖然不錯食,但廿五蚊黎講…太貴!


芽菜 (免費)

成餐晏最滿意係店家嘅免費芽菜!類似韓式涼菜…唔係太辣,幾醒胃。

IMG_0969.JPG

整體而言,拉麵天王價位中挺,並實際反映質素,但唔啱我地口味,邊食邊嘆應該食番焰拉麵~

仲有,我地認為好重要嘅一點,呢度嘅拉麵湯底唔夠熱…等你煮左半粒鐘,但個麵唔熱,失望…


拉麵天王

地址:元朗西菁街20號益輝大廈12號地舖


Follow us:

Instagram: http://bit.ly/2g3ZtuS

Facebook: http://bit.ly/2gu1fIG

Blog:http://http://bit.ly/ywycarol

Contact us: mrmrsfoodhk@gmail.com

文章標籤

I'm Carol 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()